Ayman

In Syrië studeerde hij rechten, werkte hij als advocaat bij de rechtbank en deed hij ervaring op in de logistiek bij een transportbedrijf. Nu werkt Ayman (34) als technical assistant bij Philips in Eindhoven. Zijn tip aan andere vluchtelingen die op zoek zijn naar een baan: “Gewoon starten. Het komt goed!”

Ayman kwam in augustus 2015 naar Nederland. In september 2016 volgde zijn gezin. “Ik kom uit Aleppo. Nu woon ik samen met mijn gezin in Udenhout, een klein dorp vlakbij Tilburg. Elke dag rijd ik 80 kilometer om in Eindhoven te werken.” In 2017 ging Ayman naar de gemeente met de vraag of ze hem konden helpen met het vinden van een baan. Daar werd hem verteld dat hij eerst beter de Nederlandse taal moest leren. “Ik hoopte dat ik met mijn Engels aan de slag kon. De Nederlandse taal was echt moeilijk voor mij.”

Via de gemeente kwam Ayman in contact met Carolien en Suzanne van Refugee Team en startte hij met het doen van vrijwilligerswerk bij evenementen en festivals. “Ook liep ik stage bij het International Office van Tilburg University, waar ik verantwoordelijk was voor een aantal administratieve taken, en werkte ik als vrijwilliger bij het azc in Oisterwijk om vragen van vluchtelingen te beantwoorden en uitleg te geven over de asielprocedure.” Met de hulp van Carolien en Suzanne verstuurde Ayman veel sollicitaties om een betaalde baan te vinden, maar nergens werd hij aangenomen. “De bedrijven zeiden steeds dat ik meer ervaring moest hebben of dat mijn Nederland nog niet goed genoeg was.”

"Gewoon starten, het komt goed!"

Ayman

“Op een gegeven moment nam Carolien contact met mij op met de vraag of het mij leuk leek om bij Philips te werken als onderdeel van hun Werkgelegenheidsplan.” Met het Werkgelegenheidsplan (WGP) biedt Philips aan werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt de unieke kans om een jaar lang werkervaring op te doen met een gedegen ontwikkelprogramma en goede begeleiding. Het uiteindelijke doel van het ontwikkeltraject is de kans op een reguliere baan te vergroten. “Ik zei tegen Carolien dat het me een goed idee leek en dat ik gelijk wilde starten om de kans op het vinden van een baan te vergroten. Ik heb in oktober 2019 een contract voor een jaar gekregen.”

Image 6483441 2

Naast zijn werkervaringsplaats bij Philips, volgde Ayman in het eerste jaar een opleiding bij het ROC tot logistiek teamleider. “Mijn teamleider bij Philips is echt een aardige man. Hij heeft mij geholpen om deze opleiding te vinden.” Nadat Ayman zijn opleiding afgerond had, werd zijn contract nog twee keer met zes maanden verlengd. “Toen ben ik op zoek gegaan naar een andere baan, omdat Philips mij in eerste instantie liet weten dat ik geen vast contract kon krijgen.” Samen met Suzanne van Refugee Team vond hij een baan bij Samsung in Tilburg, maar op datzelfde moment hoorde hij van Philips dat hij toch een vast contract zou krijgen. “Met een goed salaris, want ik heb veel taken hier.”

Als technical assistant is Ayman verantwoordelijk voor het onderhoud van zes laboratoria, bijvoorbeeld voor de veiligheid en reparaties, en voor de opslagruimtes van Lumea, de ontharingsapparaten van Philips. “Ik vind het heel leuk om bij Philips te werken. Philips is een internationaal bedrijf. Daarom kom ik in contact met mensen uit verschillende landen en van verschillende culturen.” Ayman heeft een eigen kantoor op de High Tech Campus in Eindhoven. “Ook sinds corona kom ik elke dag hier. Ik kan ook thuis werken, maar dat vind ik niet leuk. Dus mijn collega’s hebben mij hier elke dag gezien. Ik ben heel sociaal en help hen altijd. Zij kennen mij allemaal.”

Voor vluchtelingen in Nederland die op zoek zijn naar een baan heeft Ayman nog een goede tip: gewoon starten, het komt goed! “De meeste vluchtelingen hebben heel mooie dromen als ze naar Nederland komen en willen echt goede dingen doen in Nederland. Maar er zijn soms moeilijkheden, zoals de moeilijke Nederlandse taal en het betreden van de Nederlandse arbeidsmarkt. Refugee Team is echt een goede organisatie om naast de gemeente vluchtelingen te helpen. Toen ik geen werk had, was ik ook bang over hoe mijn toekomst eruit zou gaan zien. Maar bedrijven hebben ons hard nodig. Daarom wil ik als tip geven: gewoon starten en geen paniek!”

Meer succesverhalen

Yaman en Sahl

Willem II blij met vrijwilligers Yaman en Sahl

Yusuf

Samen ouderen uit de wijk helpen: ‘Stilzitten is geen optie’

Opvang

Een vliegende start in Nederland

Adil

De taal leren in de praktijk als assistent-kok

Laura & Mehtap

Een vriendschap door Video Vrienden

Kinetron

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Peggy & Ömer

Video Vrienden 's-Hertogenbosch

Önder

Aan de slag als wiskundedocent

Tante Wonnie

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Shewit

Een baan bij Refugee Team via het Werkgelegenheidsplan van Philips

Ferdi & Waleed

Van videobellen naar eerste sollicitatie in Nederland

Avans Hogeschool

Een studiereis in eigen land

Etemf

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Bashar

Toekomstig politieagent en cocktailmaker

Safa'a

Nieuwste aanwinst voor Primark Eindhoven

Participatie

Een baan via vrijwilligerswerk bij evenementen