Safa'a

Safa’a (33) is ruim vier jaar in Nederland. Op 18 januari 2015 is ze na zes maanden haar man achterna gereisd naar het azc in het Brabantse Budel. “Eén van de pluspunten van Budel is dat het zo dicht bij België ligt. Het is heel leuk om naar toe te fietsen en alles is daar een beetje goedkoper,” vertelt ze met een knipoog.

Ondertussen woont de van oorsprong Palestijnse, maar in Syrië opgegroeide, Safa’a in Eindhoven. Ze woont hier samen met haar man Musab en hun driejarige zoontje Sami. Ook heeft ze sinds kort een baan bij Primark. “De afwisseling in het werk is leuk, maar het is wel wennen om de hele dag op je benen te staan. Ik vind het vooral leerzaam om bij de kassa te staan, zodat ik mijn Nederlands kan oefenen met klanten.”

In 2018 komt ze via de gemeente Eindhoven bij Refugee Team terecht. Met een grote glimlach op haar gezicht en de vastberadenheid om bij te dragen aan de Nederlandse samenleving gaat ze aan de slag. In de daaropvolgende maanden werkt Safa’a als vrijwilliger bij de Eindhovense Genneper Parkenloop en de Diving Cup. Ze is ondertussen ook, via Refugee Team, als vrijwilliger opgenomen in de commissie van ontvangst bij hockeyclub Oranje-Rood. “Het is gewoon superleuk om deel uit te maken van zulke mooie sportevenementen. Daarnaast is het werk echt goed geweest om nieuwe en Nederlandse mensen te leren kennen. Dat heeft weer geholpen bij het verbeteren van mijn Nederlandse taal.”

"Het is gewoon superleuk om deel uit te maken van zulke mooie sportevenementen."

Safa'a

Tegelijkertijd ging coach Matthias Verkerk voor Safa’a aan de slag om haar te helpen met het vinden van werk. Ze werkte in Damascus als journaliste bij een politieke krant, maar zal hier niet snel aan een dergelijke baan komen vanwege de taal en studieverschillen. De Eindhovense coach is daarom echt een steun in de rug. “Matthias heeft me enorm geholpen met het zoeken naar een baan, het schrijven van mijn Nederlandse cv en het proces van solliciteren. Ook nu ik werk heb, heb ik nog veel contact met hem en helpt hij me als dat nodig is. Ik wil graag vrijwilliger blijven bij evenementen waar Refugee Team bij betrokken is!”

Meer succesverhalen

Yaman en Sahl

Willem II blij met vrijwilligers Yaman en Sahl

Yusuf

Samen ouderen uit de wijk helpen: ‘Stilzitten is geen optie’

Opvang

Een vliegende start in Nederland

Adil

De taal leren in de praktijk als assistent-kok

Laura & Mehtap

Een vriendschap door Video Vrienden

Ayman

Van advocaat in Syrië naar technical assistant bij Philips in Eindhoven

Kinetron

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Peggy & Ömer

Video Vrienden 's-Hertogenbosch

Önder

Aan de slag als wiskundedocent

Tante Wonnie

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Shewit

Een baan bij Refugee Team via het Werkgelegenheidsplan van Philips

Ferdi & Waleed

Van videobellen naar eerste sollicitatie in Nederland

Avans Hogeschool

Een studiereis in eigen land

Etemf

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Bashar

Toekomstig politieagent en cocktailmaker

Participatie

Een baan via vrijwilligerswerk bij evenementen