Yusuf uit noodopvang helpt ouderen: ‘Stilzitten is geen optie’

Wat doe je de hele dag als asielzoeker in een noodopvang? Volgens ons zijn er veel mogelijkheden. Na een lange reis komen vluchtelingen aan in Nederland en dan is het vaak lang wachten. Wij vinden dat die tijd nuttig ingevuld kan worden en starten daarom al vanaf dag één met de inburgering. En daar is asielzoeker Yusuf ontzettend blij mee. “Ik voel mij heel nuttig.”


Samen klusjes doen


Sinds kort krijgt Paul (70) uit Raamsdonksveer hulp van Yusuf (57) die tegenover hem in de noodopvang woont. Samen trekken ze door de wijk om buurtbewoners te helpen met allerlei klusjes. “Waarom zou ik de hele dag niets doen?” vraagt Yusuf zich hardop af. Paul knikt instemmend. “Precies, ik zou helemaal kierewiet worden.”

Vlak voor kerst kregen wij het verzoek van de gemeente Geertruidenberg zo snel mogelijk een crisis noodopvang te openen in Raamsdonksveer. Al binnen een week arriveerden de eerste bewoners, onder wie ook Yusuf die net was aangekomen in Nederland samen met zijn twee kinderen.

Vriendschap

Via een informatiebijeenkomst die de gemeente kort daarna organiseerde voor buurtbewoners ontstond het contact met Paul. Hij deed al langer vrijwilligerswerk voor de organisatie Surplus en liet weten hulp te kunnen gebruiken.

“Het klikte meteen,” vertelt Yusuf enthousiast. De mannen blijken veel overeenkomsten te hebben. “We hebben allebei ons hele leven gewerkt in de elektrotechniek. Yusuf als docent elektricien in Turkije en ik als elektromonteur bij de Amercentrale. Daarnaast kunnen we allebei niet stilzitten”, zegt Paul lachend.


"Ik wil laten zien dat wij als vluchtelingen iets kunnen toevoegen aan de samenleving."

Yusuf

Met hun handen vol tuingereedschap loopt het tweetal regelmatig door de wijk om tuinen te onderhouden van ouderen. “Ik vind het leuk om de klusjes gezellig samen te doen”, vertelt Paul enthousiast.

Al vanaf zijn aankomst in Nederland volgt Yusuf het nieuws op de voet en dat versterkt zijn motivatie. “Ik wil laten zien dat wij als vluchtelingen iets kunnen toevoegen aan de samenleving”, legt hij uit. Naast de klusjes zet hij zich sinds kort ook in als vrijwilliger bij de Voedseltuin in Oosterhout.

Nuttig bezig zijn

Yusuf is niet de enige binnen de noodopvang in Raamsdonksveer die zich dagelijks inzet. “Om verveling te voorkomen en een waardigheid te creëren voor alle bewoners willen wij zorgen dat iedereen nuttig bezig kan zijn,” benadrukt Judith Huysmans, Coördinator Team Opvang van Refugee Team.

En die kans pakt ook de 29-jarige Dawood uit Irak met beide handen aan. “Dankzij Refugee Team kan ik na lange tijd weer mijn vak uitoefenen.” De docent geschiedenis stond in zijn geboorteland jarenlang voor de klas op een middelbare school.

Dagelijks verzorgen wij activiteiten in de opvang, waaronder Nederlandse les en daar assisteert Dawood graag bij. “Het maakt mij erg blij om nuttig bezig te zijn. Ook al spreek ik zelf nog niet heel goed Nederlands, door les te geven leer ik de taal veel sneller. En het voelt goed om met z'n allen actief bezig te zijn.”

Vragen?

Neem dan contact op met Judith Huysmans, Projectmanager Opvang (judith@refugeeteam.nl of 06-51381961).

Meer succesverhalen

Yaman en Sahl

Willem II blij met vrijwilligers Yaman en Sahl

Opvang

Een vliegende start in Nederland

Adil

De taal leren in de praktijk als assistent-kok

Laura & Mehtap

Een vriendschap door Video Vrienden

Ayman

Van advocaat in Syrië naar technical assistant bij Philips in Eindhoven

Kinetron

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Peggy & Ömer

Video Vrienden 's-Hertogenbosch

Önder

Aan de slag als wiskundedocent

Tante Wonnie

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Shewit

Een baan bij Refugee Team via het Werkgelegenheidsplan van Philips

Ferdi & Waleed

Van videobellen naar eerste sollicitatie in Nederland

Avans Hogeschool

Een studiereis in eigen land

Etemf

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Bashar

Toekomstig politieagent en cocktailmaker

Safa'a

Nieuwste aanwinst voor Primark Eindhoven

Participatie

Een baan via vrijwilligerswerk bij evenementen