Yaman en Sahl lossen vrijwilligerstekort op bij Willem II
Van ranja inschenken voor de jongste voetballers tot het schoonmaken van de kleedkamers. Een voetbalvereniging kan niet bestaan zonder vrijwilligers die deze klussen doen. Toch blijkt het lastig om mensen te vinden. Daarom maakten wij ruim twee jaar geleden de verbinding tussen onze deelnemers en amateurvereniging Willem II in Tilburg. En met succes. ''Het begeleiden van statushouders kost wat tijd en moeite, maar we krijgen er veel voor terug", vertelt René Wesdorp, voorzitter van de club, enthousiast.
'Laten we het eens proberen.' Dat was zijn eerste reactie ruim 2 jaar geleden op de vraag of onze deelnemers vrijwilligerswerk mochten doen. "Wij kwamen heel lastig aan vrijwilligers en hadden al meerdere oproepen geplaatst", legt hij uit.
De hulp van onze deelnemers bleek een schot in de roos. "Een jaar lang konden wij bouwen op drie jongens van Refugee Team die alles aanpakten. Klemde een deur? Dan werd het direct verholpen. Of was er een lampje kapot? Dan liep één van de jongens er al heen om het te vervangen."
"Wij helpen graag nieuwkomers bij het vinden van hun weg in de samenleving"
Op de voetbalclub leerde het drietal in razend tempo de taal spreken en verliep hun inburgering in een sneltreinvaart. Na een jaar kregen de drie jongens de kans door te stromen naar een opleiding en een baan. "Jammer voor ons, maar heel mooi voor de jongens, natuurlijk. Wij begonnen de samenwerking met het doel nieuwkomers te helpen bij het vinden van hun weg binnen de Nederlandse samenleving. Nou, dat is wel gelukt."
De samenwerking beviel zo goed, dat de vereniging opnieuw onze hulp inschakelde. "Op dit moment zijn wij erg in onze nopjes met de Syrische Yaman en Sahl", vertelt René verder.
Sinds kort ondersteunt het tweetal meerdere dagen per week vrijwilliger Henk bij allerlei klussen en daar is hij ontzettend blij mee. "We pakken eindelijk weer klussen op waar ik anders nooit aan toe kom", aldus Henk. "Zo zijn we deze week begonnen met het schoonmaken van de reclameborden en het repareren van de doelnetten."
Daarnaast heeft het drietal veel lol samen. "We maken, ondanks de taalbarrière, vaak grappen met elkaar." Yaman en Sahl knikken allebei instemmend. "Ja, chef", reageert Yaman lachend.
Van passief naar actief
Volgens de voorzitter is er veel waardering voor het tweetal binnen de club. "Wij zijn een kleine vereniging en drinken vaak gezamenlijk koffie. In het begin zien we de nieuwkomers echt aan Henk hangen", legt hij uit. Ze maken volgens hem niet snel contact met anderen.
"Als één van de deelnemers uiteindelijk uit zichzelf gedag zegt en vraagt hoe het gaat of voorstelt koffie te halen dan is voor ons de samenwerking al geslaagd. Wij zien hun houding echt veranderen; van passief naar actief."
Mes snijdt aan twee kanten
Toch legt hij ook eerlijk uit dat niet alles vanzelf gaat. "Het mes snijdt aan twee kanten. Het begeleiden van statushouders is soms wat behelpen vanwege de taalbarrière, maar met handen en voeten komen we daar wel uit."
Ook benoemt de voorzitter dat het soms lastig is normen en waarden over te brengen. "Wij proberen iedereen zich thuis te laten voelen in onze vereniging, maar ook onze taal en cultuur mee te geven. Dat kost gewoon wat meer tijd en moeite soms."
Volgens de voorzitter krijgt de club daar veel voor terug. "Als ik zie hoeveel plezier de mannen met elkaar hebben en hoeveel zij onze vrijwilligers ontlasten, dan is het allemaal meer dan de moeite waard. Het is mooi om iets voor elkaar te kunnen betekenen."
Contact
Kan jouw vereniging of bedrijf ook het talent van onze deelnemers goed gebruiken? Neem dan contact met ons op!