Bashar

Bashar vierde zijn 18e verjaardag in Nederland terwijl hij het jaar daarvoor nog op de middelbare school in Syrië zat. In september 2015 komt hij in het azc van Ter Apel terecht. Zijn eerste jaar in Nederland besteedt hij vooral aan het leren van de taal, want zoals hij zelf zegt: “Wat moet je anders als je niks te doen hebt?!” En dat is te merken, want zijn Nederlands is uitstekend. Via Eindhoven, Tilburg, Hendrik-Ido-Ambacht en nog een klein dorpje waarvan hij de naam niet meer weet, komt hij na ongeveer een jaar in ’s-Hertogenbosch terecht. Momenteel werkt hij hier, met hulp van Refugee Team, bij restaurant Yalla Yalla.

Nadat hij de middelbare school heeft afgemaakt in Syrië breekt de oorlog uit. Scholen gaan dicht en Bashar (22) start nooit met zijn gedroomde opleiding tot politieagent. Maar die droom geeft hij niet op. Het is duidelijk dat hij niet houdt van stilzitten. Zo is Bashar halverwege zijn entreeopleiding voor het mbo (met twee vingers in de neus) en is hij van plan om daarna te starten met een opleiding tot beveiliger. “Aanmelden voor een opleiding in Nederland is moeilijk. Je moet veel documenten verzamelen en formulieren invullen. Door de coaching van Refugee Team zit ik nu in het goede traject om volgend jaar door te stromen naar de opleiding die ik wil doen. Op die manier lukt het me misschien om ooit politieagent te worden in Nederland.”

Hij vertelt dat hij het moeilijk vond om te starten met het zoeken naar werk. “Ik kreeg van de gemeente te horen dat ik zelf op zoek moest gaan naar werk, maar ik wist niet hoe. Ze zeiden dat ik maar gewoon ergens een winkel moest binnenlopen. Maar voor mij was dat erg moeilijk, ook omdat ik de taal nog niet zo goed sprak.”

"Cocktails maken is mijn nieuwe passie!"

Bashar

In 2018 kwam Bashar in contact met Refugee Team waarmee hij onder andere vrijwilligerswerk deed bij Jazz in Duketown. “Ik vind vrijwilligerswerk een goede manier om bezig te zijn en Nederlands te oefenen. Dankzij Refugee Team heb ik veel nieuwe mensen leren kennen en mijn netwerk in de stad vergroot. Ook hebben ze me echt geholpen met het vinden van werk. Toen ik leerde hoe een Nederlandse vacaturewebsite werkt, heb ik op wel 30 vacatures gereageerd.”

Bashar is daarom blij met de horecabaan die Refugee Team hem heeft bezorgd. “Ik heb het druk en vind m’n werk leuk. Ik ga drie dagen naar school en werk 20 uur in de week bij Yalla Yalla. Cocktails maken is mijn nieuwe passie! Volgend jaar hoop ik rond deze tijd bezig te zijn met mijn BBL-opleiding tot beveiliger. Het is fijn dat ik nog steeds bij mijn coach terecht kan met alle vragen die ik heb over werken en studeren.” Het zal ons niet verbazen; over vijf jaar is Bashar politieagent!

Meer succesverhalen

Yusuf

Samen ouderen uit de wijk helpen: ‘Stilzitten is geen optie’

Opvang

Een vliegende start in Nederland

Adil

De taal leren in de praktijk als assistent-kok

Laura & Mehtap

Een vriendschap door Video Vrienden

Ayman

Van advocaat in Syrië naar technical assistant bij Philips in Eindhoven

Kinetron

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Peggy & Ömer

Video Vrienden 's-Hertogenbosch

Önder

Aan de slag als wiskundedocent

Tante Wonnie

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Shewit

Een baan bij Refugee Team via het Werkgelegenheidsplan van Philips

Ferdi & Waleed

Van videobellen naar eerste sollicitatie in Nederland

Avans Hogeschool

Een studiereis in eigen land

Etemf

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Safa'a

Nieuwste aanwinst voor Primark Eindhoven

Participatie

Een baan via vrijwilligerswerk bij evenementen