Laura & Mehtap

Helemaal opnieuw beginnen in een land dat totaal onbekend is. Mehtap uit Turkije deed het. Samen met haar gezin kwam ze naar Nederland. Eenmaal hier aangekomen begon het avontuur: het opbouwen van een nieuw leven. Via ons programma Video Vrienden kwam ze in contact met Laura. Ze bleken bij elkaar om de hoek te wonen en inmiddels hebben de twee een sterke vriendschap opgebouwd. Mehtap: "Het is heel moeilijk om te wennen aan het leven in een land waar we niets vanaf weten. Maar het hebben van Nederlandse vrienden helpt ons een paar stappen vooruit."

Laura vindt Mehtap een inspirerende vrouw. "Mehtap is enorm positief. Ze stelt zichzelf volledig open voor nieuwe ervaringen en vriendschappen, en toont enorme veerkracht. Ondanks alles wat ze heeft meegemaakt."

Laura is marketeer bij een bank en wilde graag haar belevingswereld vergroten. Via een advertentie op Instagram kwam ze Video Vrienden op het spoor en na haar aanmelding werd ze gekoppeld aan Mehtap. "Het klikte enorm goed en toen bleek dat we drie straten van elkaar wonen, hebben we direct afgesproken om een kopje koffie te drinken."

"Mehtap neemt haar Turkse thee overal mee naartoe"

Laura

Inmiddels koken de twee regelmatig voor elkaar, zijn ze met de kinderen naar binnenspeeltuin Ballorig geweest en genoten ze samen van een uitgebreid Turks diner. Laura: "Mehtap had helemaal uitgepakt. Ik voelde me bijna schuldig, zoveel gerechten had ze gemaakt!" Laura is vaker verrast door de gastvrijheid van Mehtap. "Ze deelt zo graag en is daarin zo vrijgevig. Een kopje Turkse thee is voor haar echt een moment van verbinding. Dat zit volledig ingebakken in Mehtaps manier van doen. Ze neemt de thee ook overal mee naartoe. Zelfs naar de binnenspeeltuin!"

Video Vrienden Refugee Team Vriendschap 2

Mehtap is op haar beurt verrast door de wijze waarop Laura initiatief neemt. "Laura is heel levendig. Ze nam ons mee naar de speeltuin en stelde voor om samen naar de sportschool te gaan. Ze is heel lief, warm en vriendelijk."

"Door Laura voel ik me thuis in Nederland"

Mehtap

Laura helpt Mehtap af en toe ook met navigeren door het Nederlandse systeem, bijvoorbeeld met het lezen van belastingbrieven. Laura: "Ook ik moet vaak twee keer lezen wat er nu precies gevraagd wordt. Ik heb daarom enorm veel ontzag voor hoe Mehtap haar nieuwe leven hier oppakt, met veel rust en optimisme. Mehtap heeft me geleerd om dingen in perspectief te plaatsen en altijd mogelijkheden te blijven zien."

Mehtap: "Van Laura leer ik Nederlands en de Nederlandse cultuur kennen. Er is veel dat ik niet weet. Door onze vriendschap voel ik me waardevol en heb ik het gevoel dat ik hier thuis hoor. Door Laura te ontmoeten voel ik me veilig in Nederland."

Word Video Vriend!

Ben je enthousiast na het lezen van dit succesverhaal? Meld je dan nu aan als en kom in contact met iemand die nieuw is in Nederland!

Meer succesverhalen

Yaman en Sahl

Willem II blij met vrijwilligers Yaman en Sahl

Yusuf

Samen ouderen uit de wijk helpen: ‘Stilzitten is geen optie’

Opvang

Een vliegende start in Nederland

Adil

De taal leren in de praktijk als assistent-kok

Ayman

Van advocaat in Syrië naar technical assistant bij Philips in Eindhoven

Kinetron

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Peggy & Ömer

Video Vrienden 's-Hertogenbosch

Önder

Aan de slag als wiskundedocent

Tante Wonnie

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Shewit

Een baan bij Refugee Team via het Werkgelegenheidsplan van Philips

Ferdi & Waleed

Van videobellen naar eerste sollicitatie in Nederland

Avans Hogeschool

Een studiereis in eigen land

Etemf

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Bashar

Toekomstig politieagent en cocktailmaker

Safa'a

Nieuwste aanwinst voor Primark Eindhoven

Participatie

Een baan via vrijwilligerswerk bij evenementen