Kinetron

Kinetron is een groeiend MKB-bedrijf uit Tilburg dat duurzame microsystemen ontwerpt en produceert die door beweging energie opwekken en daarmee batterijen vervangen. Het bedrijf draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar biedt ook nieuwkomers de kans om een start te maken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Senait en Saghar, twee deelnemers van Refugee Team, werken bij Kinetron als assemblagemedewerker.

“Het gaat ons niet om de ervaring maar om de persoon,” vertelt Rianne Burgers, HR-medewerker bij Kinetron. “Het moet iemand zijn die past binnen het team, iemand die hard wil werken en er samen met de collega’s een leuke tijd van wil maken.” Senait was de eerste deelnemer van Refugee Team die aan de slag ging bij Kinetron. Ondanks dat haar Nederlands nog niet zo heel goed was, kreeg ze een contract voor zeven maanden aangeboden. Rianne: “Ik gun mensen die heel vervelende dingen hebben meegemaakt een leuke baan waarmee ze een mooie toekomst kunnen opbouwen.”

De samenwerking met Refugee Team

In Senaits proefperiode had Rianne regelmatig contact met Suzanne, voorheen werkzaam als coach bij Refugee Team. Rianne: “We hebben Suzanne een paar keer gebeld om te vragen of ze bepaalde dingen nog een keer kon doornemen met Senait, omdat we het idee hadden dat ze bepaalde dingen niet in één keer oppakte. Senait is iemand die heel snel ‘Ja, is goed’ zegt, ook als ze het niet begrijpt. We hebben haar toen uitgelegd dat ze het eerlijk moest laten weten als ze het niet goed had begrepen. Dat doet ze nu ook. Daarin heeft Suzanne ons heel goed ondersteund.”

IMG 0215

Rianne vertelt dat ze wordt overspoeld met kandidaten van werving- en selectiebureaus, maar dat ze liever kandidaten uitnodigt die Kinetron op eigen houtje hebben gevonden. “Op een of andere manier heeft Suzanne op de juiste knop gedrukt. Ook door duidelijk aan te geven dat Refugee Team geen werving- en selectiebureau is, maar vluchtelingen begeleidt die naar Nederland zijn gekomen. Suzanne is heel enthousiast in alles wat ze overbrengt, dus toen heb ik aangegeven: prima, stuur me maar een paar cv’s.”

De juiste balans

Op dit moment heeft Kinetron twee deelnemers van Refugee Team in dienst en als het aan Rianne ligt blijft dat voorlopig ook even zo. Rianne: “Je moet blijven kijken naar de juiste balans. Het moet niet zo zijn dat we meer tijd kwijt zijn met het begeleiden van medewerkers die de taal niet machtig zijn dan met het werk zelf.” Rianne geeft aan dat de taal niet alleen een rol speelt in het werk zelf, maar ook in het contact met collega’s. “Je wilt voorkomen dat nieuwe medewerkers zich niet op hun gemak voelen, omdat ze niet kunnen deelnemen aan een gesprek in de pauze of bijvoorbeeld tijdens het werk. We stimuleren Senait en Saghar dan ook om naast hun werk taalessen te blijven volgen.”

Een oogje in het zeil houden

In de eerste maanden hield Rianne iets meer een oogje in het zeil bij Senait en Saghar dan bij andere nieuwe medewerkers. “Dat doe ik vanuit persoonlijk oogpunt, omdat ik gewoon ook wíl dat ze het echt goed naar de zin hebben. Als ik zou zien dat iemand ongelukkig zou zijn, dan denk ik ook dat je niet op de juiste plek zit.” Mochten de dames in de toekomst de stap willen maken naar een ander bedrijf, dan gunt Rianne hen dat van harte. “Dan ben ik blij dat we daaraan hebben kunnen meewerken. Ze zijn super gemotiveerd, goed betrokken bij het team en weten hun weg te vinden.”

IMG 0206

Meer succesverhalen

Yaman en Sahl

Willem II blij met vrijwilligers Yaman en Sahl

Yusuf

Samen ouderen uit de wijk helpen: ‘Stilzitten is geen optie’

Opvang

Een vliegende start in Nederland

Adil

De taal leren in de praktijk als assistent-kok

Laura & Mehtap

Een vriendschap door Video Vrienden

Ayman

Van advocaat in Syrië naar technical assistant bij Philips in Eindhoven

Peggy & Ömer

Video Vrienden 's-Hertogenbosch

Önder

Aan de slag als wiskundedocent

Tante Wonnie

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Shewit

Een baan bij Refugee Team via het Werkgelegenheidsplan van Philips

Ferdi & Waleed

Van videobellen naar eerste sollicitatie in Nederland

Avans Hogeschool

Een studiereis in eigen land

Etemf

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Bashar

Toekomstig politieagent en cocktailmaker

Safa'a

Nieuwste aanwinst voor Primark Eindhoven

Participatie

Een baan via vrijwilligerswerk bij evenementen