Tante Wonnie

In de Hinthamerstraat in ’s-Hertogenbosch zit Tante Wonnie: een Surinaams restaurant met gerechten volgens familierecept en een diversiteit aan medewerkers. Eigenaar Nick van Rijn nam het restaurant twee jaar geleden over en biedt sindsdien werkplekken aan deelnemers van Refugee Team en andere statushouders uit de regio.

Nick: “Ik ken jullie collega Mazen uit ’s-Hertogenbosch van toen hij nog zelf in de horeca werkte. Toen ik op een gegeven moment op zoek was naar nieuwe medewerkers, is hij gaan kijken wie van jullie deelnemers interesse had in een baan bij Tante Wonnie.”

Tofu en stofoe

“Adil was de allereerste deelnemer die Mazen aan mij voorstelde. Toen hij hier kwam werken was de enige taal die hier werd gesproken Nederlands. Dat is best moeilijk communiceren. Adil moest heel erg wennen aan de snelheid en begreep bepaalde dingen niet. We hebben bijvoorbeeld stofoe en tofu op de kaart staan. De eerste drie maanden maakte Adil stofoe als mensen tofu bestelden en omgekeerd. Gelukkig had ik veel geduld en had hij het op een gegeven moment goed onder de knie. Vooral snijden kan hij nu heel snel!”

Van elkaar leren

“Ook is het een voordeel dat ik nu nieuwe medewerkers de eerste twee weken aan Adil kan koppelen, omdat hij Arabisch en Tigrinya spreekt. Dat maakt het proces zoveel makkelijker. Zo kunnen nieuwe medewerkers alles op hun gemak leren, net zoals jullie deelnemer Hassan die hier een aantal weken geleden is gestart. In het begin was het heel erg wennen voor hem, maar naar verloop van tijd ging het beter en hoorde ik hem zelfs een grapje maken tussendoor. Dat is mooi om te zien.”

Tante Wonnie 2

Geduld is een schone zaak

“Ik heb het altijd heel leuk gevonden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden. Om mensen te zien groeien en stappen te zien maken. Maar je moet wel een beetje geduld hebben. Je moet rustig praten, niet iedereen begrijpt alles gelijk en soms gaat het eerst vijf keer fout. Het liefst zou ik willen dat alles in een keer goed gaat, maar er zijn altijd dingen waar je tegenaan loopt. Daar moet je een beetje rekening mee houden.”

Begeleiding vanuit Refugee Team

“Het is dan ook heel fijn dat Mazen vaak binnenloopt om te vragen of alles goed gaat. Als er dan dingen spelen, kan ik het daar met hem over hebben. Ook is het handig dat hij dingen kan vertalen, omdat hij Arabisch spreekt. Laatst had ik bijvoorbeeld een contractbespreking en het is best lastig om alles goed uit te leggen voor iemand die de Nederlandse taal niet volledig beheerst. Het is fijn dat ik Mazen dan kan vragen om het gesprek samen met mij te voeren.”

Image4 2021 07 28 151326 hqde

Werken in de horeca

“Mijn vader heeft veel horecazaken gehad en zelf heb ik vanaf mijn 14e altijd in de horeca gewerkt. Het is er dus echt een beetje met de paplepel ingegoten. Ik denk dat het voor veel mensen heel goed zou zijn om in de horeca te werken. Je leert er gewoon super veel! Met mensen omgaan bijvoorbeeld en een stukje respect. Maar het allermooiste is om er met z’n allen een leuke avond van te maken.”

Meer succesverhalen

Yaman en Sahl

Willem II blij met vrijwilligers Yaman en Sahl

Yusuf

Samen ouderen uit de wijk helpen: ‘Stilzitten is geen optie’

Opvang

Een vliegende start in Nederland

Adil

De taal leren in de praktijk als assistent-kok

Laura & Mehtap

Een vriendschap door Video Vrienden

Ayman

Van advocaat in Syrië naar technical assistant bij Philips in Eindhoven

Kinetron

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Peggy & Ömer

Video Vrienden 's-Hertogenbosch

Önder

Aan de slag als wiskundedocent

Shewit

Een baan bij Refugee Team via het Werkgelegenheidsplan van Philips

Ferdi & Waleed

Van videobellen naar eerste sollicitatie in Nederland

Avans Hogeschool

Een studiereis in eigen land

Etemf

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Bashar

Toekomstig politieagent en cocktailmaker

Safa'a

Nieuwste aanwinst voor Primark Eindhoven

Participatie

Een baan via vrijwilligerswerk bij evenementen