Etemf

Etemf gelooft, net als wij, in talent, motivatie en hard werken. Het Tilburgse bedrijf ontwikkelt en vervaardigt halffabricaten en hoogwaardige eindproducten van RVS, aluminium en staal, onder andere voor intern transport van zorginstellingen, groot keukenindustrie en machinebouw. Ze hebben sinds 2019 meerdere deelnemers van Refugee Team in dienst.

Etemf is betrokken bij het hele productieproces. Het bedrijf maakt zelf designs en vervaardigt ze vervolgens tot een volwaardig product. Dit betekent dat de directie, bestaande uit Bart en John de Jong, leiding geeft aan een divers team met tekenaars, all-round metaalbewerkers, machine operators en andere technisch behendige werknemers.

Bart vertelt over het tekort aan goed opgeleide vakmensen in de branche: “Het is steeds moeilijker om mensen te vinden die echt voor het vak kiezen. Jonge mensen worden vooral gestimuleerd om zoveel mogelijk door te leren, terwijl het voor sommige veel beter is om gewoon aan het werk te gaan. Wij kijken daarom met een veel ruimere blik naar de arbeidsmarkt in de zoektocht naar talent.”

"Het is steeds moeilijker om mensen te vinden die echt voor het vak kiezen. Wij kijken daarom met een veel ruimere blik naar de arbeidsmarkt in de zoektocht naar talent."

Bart, Etemf

Mede daarom is de samenwerking tussen Refugee Team en Etemf zo’n goede match. Toen onze Tilburgse coach Suzanne met enkele gemotiveerde teamleden aanklopte bij Bart was hij direct enthousiast. “Het gaat niet alleen om diploma’s. Wij proberen mensen die graag willen werken een kans te geven.” Een mooi voorbeeld is Yasser, die in Syrië bij een smid werkte maar niet de juiste diploma’s heeft om in Nederland snel aan de slag te kunnen in zijn werkveld. Etemf gaf hem direct een kans en dat bleek een groot succes. Ditzelfde verhaal geldt ook voor zijn collega en landgenoot Omar. Yasser en hij zijn ondertussen vaste krachten binnen het Tilburgse team.

ETEMF1

Ook de Eritrese Fitsum werkt sinds dit jaar bij het metaalbedrijf. Zonder veel ervaring, maar met een grote wil om te werken kwam hij een aantal maanden geleden binnen bij Etemf. “Vanwege zijn grote motivatie en enthousiasme zijn we op zoek gegaan naar een geschikte plek voor Fitsum bij ons op de werkvloer. Dat bevalt zo goed, dat hij in september gestart is met de BBL-opleiding metaalbewerking. Hij werkt vier dagen bij ons en gaat één dag in de week naar school om zijn mbo-diploma te halen.”

“We zijn blij met de actieve manier van begeleiden en communiceren vanuit Refugee Team. De coach zorgt er echt voor dat er een goede match ontstaat tussen enthousiaste kandidaten en ons bedrijf.” Ook Refugee Team is trots op deze samenwerking en is enorm blij met werkgevers als Bart en John, die kansen creëren en soms de gok durven te wagen. Het resultaat: hardwerkende mensen als voorbeeld voor succesvolle integratie in Nederland.

Meer succesverhalen

Yaman en Sahl

Willem II blij met vrijwilligers Yaman en Sahl

Yusuf

Samen ouderen uit de wijk helpen: ‘Stilzitten is geen optie’

Opvang

Een vliegende start in Nederland

Adil

De taal leren in de praktijk als assistent-kok

Laura & Mehtap

Een vriendschap door Video Vrienden

Ayman

Van advocaat in Syrië naar technical assistant bij Philips in Eindhoven

Kinetron

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Peggy & Ömer

Video Vrienden 's-Hertogenbosch

Önder

Aan de slag als wiskundedocent

Tante Wonnie

Samenwerking met een werkgever waar we trots op zijn

Shewit

Een baan bij Refugee Team via het Werkgelegenheidsplan van Philips

Ferdi & Waleed

Van videobellen naar eerste sollicitatie in Nederland

Avans Hogeschool

Een studiereis in eigen land

Bashar

Toekomstig politieagent en cocktailmaker

Safa'a

Nieuwste aanwinst voor Primark Eindhoven

Participatie

Een baan via vrijwilligerswerk bij evenementen