x

Video Vrienden 's-Hertogenbosch: Het succesverhaal van Peggy & Ömer

5 weken videobellen met iemand uit jouw gemeente

In de zomer startten we met een speciale editie van Video Vrienden in samenwerking met de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Het doel: 100 nieuwkomers en Nederlandse vrijwilligers uit de gemeente aan elkaar koppelen als Video Vriend. Video Vrienden en Bosschenaren Peggy en Ömer delen hun ervaringen na vijf weken videobellen.

Hoe was jullie eerste ontmoeting?
Ömer: “Ik schaamde me, omdat Nederlands spreken niet makkelijk is voor mij.”
Peggy: “Ik vond het best spannend om voor de eerste keer te videobellen. Zouden we wel genoeg gespreksstof hebben? Maar in totaal hebben we de eerste 5 weken meer dan 5 uur met elkaar gesproken en we videobellen nog steeds!”

Waarover praten jullie het liefst?
Peggy: “Meestal starten we met hoe het gaat, hoe de dag was en hoe het met onze kinderen gaat. Na een half uur bedenken we dat we de themakaart met vragen er maar eens bij moeten pakken, maar soms blijkt dat we die al uit onszelf uitgebreid besproken hebben.”

Wat vind je leuk aan jouw Video Vriend?
Ömer: “Peggy is een heel aardig en vriendelijk persoon. Iemand die graag kletst. Ook leert zij mij veel nieuwe dingen.”
Peggy: “Ömer is een ontzettend vriendelijke, intelligente en breed geïnteresseerde man die van een grapje houdt en mij veel leert. Ik bewonder hem om zijn ondernemende en positieve houding, en om zijn doorzettingsvermogen.”

Dat uurtje op de maandagavond? Dat plan ik gewoon door! - Peggy

Welke activiteit zouden jullie samen willen ondernemen?
Peggy: “Binnenkort gaan we elkaar opzoeken, zodat we met elkaars familie kunnen kennismaken en onze jongens met elkaar kunnen spelen. Ik heb er nu al zin in!”

Waarom moeten andere mensen zich aanmelden als Video Vriend?
Ömer: “Ik was verrast dat ik al na onze tweede ontmoeting beter in staat was om Nederlands te spreken en te begrijpen. Daarom heb ik de flyer van Video Vrienden doorgestuurd naar al mijn vrienden. Ik hoop dat Peggy en ik nog lang doorgaan met videobellen.”
Peggy: “Ik had niet gedacht dat ik op taalgebied iets kon bijdragen, maar ik zie hoe hij moeilijke Nederlandse woorden meteen opschrijft en in hetzelfde gesprek opnieuw gebruikt. De gesprekken zijn niet alleen voor Ömer erg waardevol, maar ook voor mij. Ik vind het bijzonder om van iemand uit een andere cultuur te mogen horen hoe hij in het leven staat. Dat uurtje op de maandagavond? Dat plan ik gewoon door in mijn agenda!”

Meld je nu aan als Video Vriend!

Kom je uit ’s-Hertogenbosch en wil je ook graag in contact komen met een nieuwkomer uit jouw gemeente? Meld je dan nu aan als Video Vriend: https://refugeeteam.nl/video-vrienden.