x

Word Video Vriend!

Vind jij het leuk om nieuwe mensen te leren kennen? En ben jij nieuwsgierig naar andere talen en culturen? Word dan Video Vriend!

Met het programma Video Vrienden brengen we vluchtelingen en Nederlanders digitaal met elkaar in contact. Jullie videobellen wekelijks in het Nederlands aan de hand van verschillende thema's en leren zo elkaars favoriete eten, muziek en series kennen. Dat is niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam. Een waardevolle ontmoeting buiten je eigen bubbel!

Hoe werkt het?

  • Meld je aan via de knop hieronder.
  • Zodra we jouw aanmelding hebben ontvangen, matchen we je aan een Video Vriend op basis van woonplaats, leeftijd en interesses.
  • We koppelen jou en jouw Video Vriend in een WhatsApp-groep.
  • Elke week ontvangen jullie in deze WhatsApp-groep een thema met bijbehorende vragen en een opdracht (zie voorbeeld hieronder).
  • Elke week videobellen jullie een half uur via WhatsApp.
  • Jullie spreken samen een moment in de week af waarop jullie videobellen.
  • Het programma duurt 5 weken.

Voorbeeld themakaart

Ferdi & Waleed

Ferdi & Waleed

We hebben veel leuke verhalen gehoord van Video Vrienden, zo ook van Video Vrienden Ferdi en Waleed! In de zomer van 2020 koppelden we de twee mannen aan elkaar. Vijf weken lang videobelden ze wekelijks met elkaar over verschillende thema’s, zoals eten, hobby’s en werk.

Het contact tussen Waleed en Ferdi verliep zo goed dat de twee mannen ook na de vijf weken videobellen contact bleven houden. En met succes, want na enige tijd regelde Ferdi voor Waleed een sollicitatiegesprek bij een opticien in Hilversum. Een eerste stap om weer aan de slag te kunnen als opticien, het beroep dat Waleed 12 jaar lang uitoefende in Jemen voordat hij naar Nederland kwam.

Ferdi: “Zijn eerste sollicitatie om werkervaring op te doen in Nederland. Als Video Vriend was ik maar wát trots!”

Aanleiding

Door de coronamaatregelen moesten we meer afstand van elkaar houden. Ook konden veel sociale activiteiten voor vluchtelingen, zoals fysieke taallessen, sportlessen en vrijwilligerswerk, niet doorgaan. Om ervoor te zorgen dat vluchtelingen niet in een sociaal isolement raakten, startten we in april 2020 het programma Video Vrienden, waarin we Nederlanders en vluchtelingen digitaal met elkaar in contact brengen. Bij Refugee Team vonden we namelijk dat meer afstand houden niet per se minder sociaal contact hoefde te betekenen. Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en hebben we meer dan 1350 Video Vrienden aan elkaar gekoppeld!