x

Word Video Vriend!

Met ons programma Video Vrienden brengen we Nederlandse vrijwilligers en vluchtelingen digitaal en op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten en de Nederlandse taal te oefenen.

Hoe werkt het?

Meld je aan via bovenstaande knop ('Aanmelden')! Zodra we jouw aanmelding hebben ontvangen, koppelen we je aan een Video Vriend op basis van leeftijd, woonplaats en interesses.

Belangrijk:

  • Het programma duurt 5 weken.
  • We koppelen jou en jouw Video Vriend in een WhatsApp-groep.
  • Elke week ontvangen jullie in deze WhatsApp-groep een thema met bijbehorende vragen en een opdracht (zie voorbeeld hieronder).
  • Elke week videobellen jullie een half uur via WhatsApp.
  • Spreek samen een moment in de week af waarop jullie videobellen.
  • Bereid de thema's goed voor en bedenk vragen voor jouw Video Vriend!

Komen jullie er samen niet uit? Of heb je een vraag? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Refugee Team. Of stuur een e-mail naar info@refugeeteam.nl.

Voorbeeld themakaart

Ferdi & Waleed

Ferdi & Waleed

We hebben veel leuke verhalen gehoord van Video Vrienden, zo ook van Video Vrienden Ferdi en Waleed! In de zomer van 2020 koppelden we de twee mannen aan elkaar. Vijf weken lang videobelden ze wekelijks met elkaar over verschillende thema’s, zoals eten, hobby’s en werk.

Het contact tussen Waleed en Ferdi verliep zo goed dat de twee mannen ook na de vijf weken videobellen contact bleven houden. En met succes, want na enige tijd regelde Ferdi voor Waleed een sollicitatiegesprek bij een opticien in Hilversum. Een eerste stap om weer aan de slag te kunnen als opticien, het beroep dat Waleed 12 jaar lang uitoefende in Jemen voordat hij naar Nederland kwam.

Ferdi: “Zijn eerste sollicitatie om werkervaring op te doen in Nederland. Als Video Vriend was ik maar wát trots!”

Aanleiding

Door de coronamaatregelen moesten we het afgelopen anderhalf jaar meer afstand van elkaar houden. Ook konden veel sociale activiteiten voor vluchtelingen, zoals fysieke taallessen, sportlessen en vrijwilligerswerk, niet doorgaan. Om ervoor te zorgen dat vluchtelingen niet in een sociaal isolement raakten, startten we in april 2020 het programma Video Vrienden, waarin we Nederlandse vrijwilligers en vluchtelingen digitaal met elkaar in contact brengen. Bij Refugee Team vonden we namelijk dat meer afstand houden niet per se minder sociaal contact hoefde te betekenen. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en hebben we meer dan 1000 Video Vrienden aan elkaar gekoppeld!