x

Word Video Vriend!

Met het programma Video Vrienden brengen we vluchtelingen en Nederlanders digitaal met elkaar in contact in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Jullie videobellen wekelijks in het Nederlands aan de hand van verschillende thema's en leren zo elkaars favoriete eten, muziek en series kennen. Dat is niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam. Een waardevolle ontmoeting buiten je eigen bubbel!

Voor Nederlanders

Vind jij het leuk om nieuwe mensen te leren kennen? Ben jij nieuwsgierig naar andere talen en culturen? En woon jij in de provincie Zuid-Holland, Noord-Brabant of Limburg? Word Video Vriend!

Voor vluchtelingen

Wil jij beter Nederlands leren spreken? Meer leren over Nederlanders en de Nederlandse cultuur? En woon jij in de provincie Zuid-Holland, Noord-Brabant of Limburg? Word Video Vriend!

Video Vrienden in 5 stappen

1. Aanmelden
Meld je aan voor het programma via de blauwe knop hierboven. Zodra we je aanmelding hebben ontvangen, nemen we contact met je op.

2. Match
We matchen je aan een Video Vriend op basis van woonplaats, leeftijd en interesses. Zodra we een match hebben gevonden, sturen we een bericht met informatie over jouw Video Vriend.

3. Thema
We koppelen jullie aan elkaar in een WhatsApp-groep. Daarin delen we voor een periode van vijf weken wekelijks een thema om over te praten. We blijven bereikbaar voor vragen en bieden passende begeleiding gedurende de vijf weken.

4. Videobellen
Jullie spreken samen een moment af in de week waarop jullie videobellen. Het videobellen doen jullie via WhatsApp.

5. Evaluatie
Na vijf weken vragen we of jullie contact willen blijven houden. We sturen dan geen thema's meer, maar blijven wel bereikbaar voor vragen.

Voorbeeld thema

Extra thema's

Elke week ontvangen jullie van ons een thema om samen over te praten. Hebben jullie een keer tijd over? Probeer dan eens een extra thema! Alle extra thema's vind je hier.

Succesverhaal

We hebben veel leuke verhalen gehoord van Video Vrienden, zo ook van Video Vrienden Ferdi en Waleed! In de zomer van 2020 koppelden we de twee mannen aan elkaar. Vijf weken lang videobelden ze wekelijks met elkaar over verschillende thema’s, zoals eten, hobby’s en werk.

Het contact tussen Waleed en Ferdi verliep zo goed dat de twee mannen ook na de vijf weken videobellen contact bleven houden. En met succes, want na enige tijd regelde Ferdi voor Waleed een sollicitatiegesprek bij een opticien in Hilversum. Een eerste stap om weer aan de slag te kunnen als opticien, het beroep dat Waleed 12 jaar lang uitoefende in Jemen voordat hij naar Nederland kwam.

Ferdi: “Zijn eerste sollicitatie om werkervaring op te doen in Nederland. Als Video Vriend was ik maar wát trots!”

Ferdi & Waleed

Aanleiding

Door de coronamaatregelen moesten we meer afstand van elkaar houden. Ook konden veel sociale activiteiten voor vluchtelingen, zoals fysieke taallessen, sportlessen en vrijwilligerswerk, niet doorgaan. Om ervoor te zorgen dat vluchtelingen niet in een sociaal isolement raakten, startten we in april 2020 het programma Video Vrienden, waarin we Nederlanders en vluchtelingen digitaal met elkaar in contact brengen. Bij Refugee Team vonden we namelijk dat meer afstand houden niet per se minder sociaal contact hoefde te betekenen. Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en hebben we meer dan 1350 Video Vrienden aan elkaar gekoppeld!

Bij het matchen van Video Vrienden verwerken we persoonsgegevens. In onze privacyverklaring geven we inzicht in welke persoonsgegevens we verwerken en waarom we dat doen.