Jonge ambassadeurs zetten zich in voor mensenrechten

Al ruim een jaar onderzoeken wij in het project FATIMA2 samen met een aantal Europese partners hoe we eergerelateerd geweld in Europa kunnen beëindigen. Het komt ook voor in de gemeenschappen, families en vriendenkringen van onze deelnemers. Daarom zetten tientallen deelnemers zich in als jonge ambassadeurs voor mensenrechten.

Doel

Alle jonge ambassadeurs volgen eerst een workshop over mensenrechten en leren wat het betekent om ambassadeur te zijn. Ook krijgen ze advies om het thema bespreekbaar te maken bij hun leeftijdsgenoten en bekenden. Daarna zullen zij diverse activiteiten organiseren om het thema onder de aandacht te brengen.

Door de jonge ambassadeurs bereiken we een bredere groep en wordt het thema onder de aandacht gebracht in hun eigen netwerk.

Bijdrage leveren

De afgelopen week ging de eerste groep jonge ambassadeurs van start met de workshop. 17 deelnemers spraken over mensenrechten en deelden hun mening. Iedereen wil graag een bijdrage leveren om eergerelateerd geweld te stoppen.

De komende weken zetten zij zich in voor mensenrechten en zullen zij diverse activiteiten organiseren om het thema onder de aandacht te brengen.

Eergerelateerd geweld

Over de hele wereld worden vrouwen én mannen het slachtoffer van geestelijk of lichamelijk geweld, gepleegd om de eer van een familie te beschermen of herstellen. Bijvoorbeeld omdat een persoon aan een gedwongen huwelijk probeert te ontkomen of seksueel contact buiten het huwelijk heeft gehad.

Vrouwen zijn meestal het slachtoffer van eergerelateerd geweld, maar het komt ook voor bij mannen, bijvoorbeeld omdat ze homoseksueel zijn.

Wil je meer weten over het project? Lees hier het verhaal over FATIMA2!