Waarom nieuwkomers wél in jouw bedrijf laten starten

"Wil jij werken met mij?" Doelgericht en enthousiast stapt Hanna af op een werkgever. Normaal is ze verlegen, maar nu heeft ze een duidelijk doel: een leuke werkplek vinden die bij haar past. Samen met Werkgevers Servicepunt Noord-Limburg (WSP) organiseerden wij 18 juni een banenmarkt in Venlo waar statushouders en werkgevers uit de regio elkaar ontmoetten.

"De statushouders die wij vandaag spreken, vormen een doelgroep waarmee wij zonder deze banenmarkt anders nooit in contact zouden komen. En dat is zonde, want ze zijn ontzettend enthousiast", vertelt Joanna van Otto Workforce kort na een gesprek met een van de deelnemers.

Jean van Intergarde & Ask Felix merkt ook op dat de statushouders enorm gedreven zijn. "Ze willen allemaal heel graag, net als Ahmad die ik net sprak. Hij wil graag beveiliger worden en dat kan bij ons. Maar ik heb voorgesteld om eerst werkervaring op te doen als verkeersregelaar binnen ons bedrijf. Zo leren we elkaar beter kennen en kan hij zijn Nederlands verbeteren. Als het goed gaat, krijgt hij de mogelijkheid om een opleiding te volgen tot beveiliger en kan hij doorgroeien binnen ons bedrijf."

Stap voor stap

Volgens coach Eef is het een prima voorstel. "We zien vaak dat deelnemers een functie willen die niet direct haalbaar is, bijvoorbeeld vanwege de taal of het ontbreken van de juiste werkervaring. Wij stimuleren inburgeraars om te beginnen met een laagdrempelige functie. Als voorbeeld geef ik altijd aan dat mijn eerste baan in de bediening van een restaurant was en na een stage bij een ander bedrijf pas bij Refugee Team ben begonnen. Het opbouwen van een toekomst gaat stap voor stap."

Realistisch plan

En dat is volgens Joanna, een van de werkgevers, precies waarom zij op deze banenmarkt staat. "Heel eerlijk, wij bieden vooral simpel en laagdrempelig werk aan waar moeilijk mensen voor te vinden zijn. Daarnaast merken we ook dat onze opdrachtgevers steeds meer vragen naar diversiteit op de werkvloer. Ook willen wij statushouders graag de kans bieden om direct te beginnen."

Ze legt uit dat gaat om flexibel werk en dat het bedrijf rekening houdt met bijvoorbeeld de taallessen die de meeste inburgeraars nog volgen. "Wij verwachten echt niet dat ze 10 jaar bij ons aan het werk blijven, maar we bieden graag een eerste stap zodat ze hun leven hier kunnen gaan opbouwen."

Onze coaches ondersteunen bij de gesprekken met de werkgevers om realistische verwachtingen te schetsen. "Samen kijken we naar een passende eerste baan en werkplek en daarnaast naar de mogelijkheden om door te groeien. We stimuleren onze deelnemers hun dromen na te jagen, maar wel met een realistisch plan."

Vrienden maken

De 19-jarige Nahom uit Eritrea heeft zijn plan om automonteur te worden al klaar. Binnenkort wil hij een eenjarig voortraject volgen bij het Gilde opleidingen in Venlo zodat hij daarna kan doorstromen naar een mbo-opleiding richting automonteur.

In de tussentijd zoekt hij een bijbaan en dat betekent voor hem meer dan alleen geld verdienen. "Ik wil heel graag mensen ontmoeten en vrienden maken. Het lijkt mij fijn om collega's te hebben waar ik Nederlands mee kan oefenen zodat ik sneller naar het mbo kan."

Tijdens de banenmarkt zijn veel contacten gelegd. En met succes, want de eerste sollicitatiegesprekken staan inmiddels gepland.

Ook Hanna, die vijf verschillende bedrijven heeft gesproken, kijkt tevreden terug op de bijeenkomst en is uitgenodigd bij diverse bedrijven. "Ik vond alles leuk. Nu heb ik keuzestress", vertelt ze lachend.

Interesse?

Werk helpt nieuwkomers sneller integreren. Ze leren de taal, bouwen een netwerk op en het geeft ze meer zelfvertrouwen. Daarom organiseren we regelmatig een banenmarkt en zoeken we constant nieuwe werkplekken voor onze deelnemers.

Ben jij een werkgever, op zoek naar gemotiveerde werknemers en wil je graag meer diversiteit op de werkvloer?