Voor Refugee Team is ‘Samen Scoren’ een belangrijke aanvulling op bestaande trajecten. Waar veel initiatieven gericht zijn op werk en opleiding, biedt dit traject iets wat vaak ontbreekt, een brug naar sociaal meedoen in de samenleving.
Sociaal meedoen klinkt vanzelfsprekend, maar is voor veel statushouders allesbehalve dat. Ingi Veugen, coördinator bij Refugee Team Eindhoven, vindt het belangrijk dat er ruimte is voor begeleiding naar verenigingen toe. Er ontstaan vaak misverstanden, bijvoorbeeld over verwachtingen of praktische zaken, waardoor statushouders stoppen of uiteindelijk niet meer deelnemen.
“Ook is het voor hen erg spannend en dat kan een drempel zijn om ergens lid te worden. Dat is zonde, want het is een perfecte kans om taal te oefenen, sociaal netwerk te vergroten en een gevoel van verbondenheid te krijgen”, legt Ingi uit.


Foto's gemaakt door Thomas Bakker (BrabantSport)
Samen Scoren: sport als opstap naar meedoen
Samen Scoren is een nieuw project van de FCE Foundation, de maatschappelijke tak van FC Eindhoven. In samenwerking met Refugee Team en Eindhoven Sport worden statushouders in Eindhoven via sport begeleid naar duurzame sociale participatie. De aanpak bestaat uit drie fases: activerende workshops over participeren binnen de sportsector en/of het verenigingsleven, in combinatie met tien weken voetballen op het terrein van FC Eindhoven, met als doel lid worden van een sportvereniging.
De workshops worden verzorgd door de coaches van Refugee Team. De voetbaltrainingen worden begeleid door een trainer van de FCE Foundation, met ondersteuning van een stagiair van de foundation. Sport is het middel, maatschappelijke deelname het doel.
"Binnen dit project is er de mogelijkheid om vrijwilligerswerk een structureel karakter te geven binnen de sportsector"
Van sporter naar vrijwilliger
Het project biedt meer dan fysieke activiteit. Het is ook een kans om betrokken te raken als vrijwilliger. “Met een tekort aan vrijwilligers zijn er genoeg succesvolle voorbeelden van sportevenementen die geholpen zijn door statushouders. Helaas zijn dat vaak eendaagse of jaarlijks terugkerende evenementen”, legt Ingi uit.
Statushouders voelen zich hierdoor wel maatschappelijk betrokken. “Binnen dit project is er de mogelijkheid om vrijwilligerswerk een structureel karakter te geven binnen de sportsector. Met onze kennis en contacten staan wij klaar om te helpen bij vragen of taalbarrières.”
Een project met impact, ook buiten Eindhoven
Dankzij steun van het BrabantSport Fonds kan Samen Scoren in september van start met drie pilots van elk tien weken. In totaal doen 45 statushouders mee. Maar daar stopt het niet. De FCE Foundation werkt aan een impactrapportage om de resultaten inzichtelijk te maken, met de ambitie om het project ook in andere steden mogelijk te maken.
Voor Refugee Team is dit een waardevolle stap richting een samenleving waarin statushouders niet alleen welkom zijn, maar zich ook echt thuis voelen.