Deelnemers geven naailes aan inburgeraars

Het Repair Café in Venlo is deze week van start gegaan. In het atelier doen deelnemers uit de Z-route, voor wie participeren een uitdaging is, hun eerste werkervaring in Nederland op, leren nieuwe vaardigheden en verbeteren hun Nederlands.

"Ik vind het leuk om iets nieuws te leren", vertelt Reaa, een van de deelnemers, enthousiast tijdens haar eerste les. En dat is precies waar Sulaiman, onze andere deelnemer, haar graag bij helpt. In Syrië werkte hij jarenlang als kledingmaker. "Nu kan hij eindelijk weer zijn passie uitvoeren", vertelt coach Simone.

Volgens haar konden zowel Reaa als Sulaiman niet wachten om te beginnen in het Repair Café. "Het is ontzettend mooi om de connectie tussen de deelnemers te zien en hoe ze hun kennis delen met elkaar."

Talent

Door het Repair Café krijgen deelnemers die al ervaring hebben in het maken van kleding, de kans hun talent in te zetten en hun eerste werkervaring in Nederland op te doen.

Voor hun werk ontvangen zij van ons een werkstagecontract en een vergoeding. Met uiteindelijk als doel om door te stromen naar een betaalde baan of een andere participatieplek in de regio.

"Naaimachines uitzoeken was een snoepwinkel"

Coördinator Joline

Samen met onze coaches bespraken de kledingmakers niet alleen een leerplan, ze mochten ook mee geschikte naaimachines uitzoeken. "Het was echt een snoepwinkel voor ze," vertelt coördinator Joline. "Ook al spraken ze niet goed Nederlands, de deelnemers en verkoper spraken duidelijk dezelfde taal."

Op de locatie in Venlo staan nu twee industriële volautomatische naaimachines, een lockmachine en drie Janome huishoudnaaimachines. De apparaten zijn geschikt voor beginners, maar ook voor de ervaren kledingmakers. Dankzij de professionele apparatuur kunnen er mooie producten geproduceerd worden.

De lessen en activiteiten in het Repair Café zorgen er ook voor dat alle deelnemers hun Nederlands verbeteren. "Al in de eerste les werd flink geoefend met woorden zoals liniaal, schaar, knopen en draad", aldus coach Simone.

Samenwerking

Daarnaast zorgt het Repair Café er ook voor dat deelnemers alvast wennen aan een werkritme. Drie dagen per week is de locatie geopend en worden er lessen gegeven.

Joline: "Nu zijn de lessen nog vooral gericht op oefenen, maar binnenkort verwachten we aan de eerste opdrachten te gaan werken."

Geïnteresseerd?

Heeft jouw bedrijf interesse om samen te werken met ons of een mooie opdracht voor het Repair Café? Stuur dan een bericht naar coördinator Joline (joline@refugeeteam.nl) of bel ons!