Op weg naar betaald werk in het Venlose groen

"Geen dag is hetzelfde", vertelt Omar enthousiast over zijn werk in het Venlose groen. Sinds dit jaar krijgen onze deelnemers de kans op betaald werk bij de groenvoorziening van de gemeente Venlo. Via het traject Rayon Groen lopen zij drie maanden mee en worden begeleid door tweetalige jobcoaches. Bij een succesvol leerwerktraject stromen de deelnemers direct door naar betaald werk.

De ene deelnemer is boer geweest, de ander houdt van tuinieren. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal ontzettend gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Dat merkt ook Pieter Verrijdt, Rayonleider. "Sinds een jaar begeleiden wij statushouders naar een betaalde baan in de groenvoorziening. Wat ons echt opvalt is hun enorme wil en drive om klussen aan te pakken. Ze zijn ontzettend trots op hun werk en dankbaar voor de kans die zij krijgen."


"Door de baan ga ik uit de uitkering, dat is toch mooi?"

Omar

Ook onze deelnemer Omar, die in januari startte met het traject, is erg enthousiast. "Ik vind het geweldig! Het is erg leuk om praktisch bezig te zijn. Ik doe allerlei verschillende klusjes. Geen dag is hetzelfde", legt hij uit.

De eerste twee maanden zijn zo goed verlopen dat hij na het traject een fulltime contract krijgt aangeboden. "Dat betekent dat ik uit de uitkering ga. Dat is toch heel mooi?"

Naast Omar krijgen meer deelnemers van ons binnenkort de kans te starten met het traject. "Er is ontzettend veel werk in het groenonderhoud", legt Verrijdt verder uit. "Denk aan schoffelen in de wijk, zwerfvuil opruimen en de volledige onderhoud van de begraafplaats. Binnenkort starten wij ook met het onderhoud op het voormalig Floriadeterrein waar we de hulp van nieuwe werknemers goed kunnen gebruiken."

Morgen beginnen

Lang hoeft Verrijdt daar niet naar te zoeken want de afgelopen week solliciteerden vier deelnemers van Refugee Team al naar een plek bij het traject. Daarnaast kreeg een andere groep van ons een rondleiding bij de groenvoorziening waarop enthousiast werd gereageerd. "Kan ik morgen al beginnen?" vroeg Abdul, één van onze participanten na afloop.

Verbinding

Na een succesvol leerwerktraject krijgen kandidaten een arbeidscontract aangeboden. "Dan gaan wij samen opzoek naar een ploeg waarin ze goed passen en kijken naar welke taken zij kunnen oppakken." Uiteindelijk gaat het om de verbinding met elkaar. "Ons doel is om ploegen met een diversiteit aan achtergronden samen de wijk in te sturen."

Via ons inburgeringsprogramma begeleiden we statushouders van huissleutel tot aan betaald werk. Benieuwd naar hoe wij dat doen?