Nieuwe Wet inburgering

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door burgemeester Scholten op het stadskantoor bekrachtigde de samenwerking van de gemeente Venlo met Refugee Team en TopTaal voor de uitvoering van de nieuwe Wet inburgering, die per 1 januari 2022 in werking treedt. Refugee Team en TopTaal gaan aan de slag om de ambitieuze visie van de gemeente Venlo in praktijk te brengen: het versterken van de zelfredzaamheid van inburgeraars in Venlo, zodat zij snel op eigen kracht kunnen meedoen in de samenleving.

Burgemeester Scholten: “Met de nieuwe Wet inburgering geven wij als gemeente invulling aan onze bredere strategische visie Venlo 2040. Wij staan voor een inclusieve, diverse stad met ruimte voor verschillen, maar waar we belangrijke zaken met elkaar delen. Zaken die maken dat we ons Venlonaar en met elkaar verbonden voelen. In onze stad verwelkomen we nieuwkomers als volwaardige inwoners van Venlo. Nieuwkomers vormen een waardevolle toevoeging aan onze gemeenschap. In de samenwerking met Refugee Team en TopTaal hebben wij twee partners gevonden die met hun aanpak passen binnen deze visie.”

Onze directeur Martijn Berghman is trots: “Wij hebben veel vertrouwen in een succesvolle samenwerking met de gemeente Venlo. Ik zie namelijk veel raakvlakken tussen onze eigen overtuiging en de Venlose visie op inburgering. Ook wij zien inburgeren niet als een doel op zich, maar als een middel om op eigen kracht mee te kunnen doen.”

"In onze stad verwelkomen we nieuwkomers als volwaardige inwoners van Venlo"

Burgemeester Scholten

Binnen het inburgeringsprogramma werkt Refugee Team samen met TopTaal, die zich met haar taalonderwijs onderscheidt door de verbinding met de praktijk. “Bij TopTaal willen we ervoor zorgen dat iedereen in Nederland de Nederlandse cultuur en taal zodanig beheerst dat hij of zij kan meedoen. Want meedoen leidt tot ontplooiing en dat maakt mensen gelukkiger. Dat zelfredzaamheid en meedoen in de samenleving in deze samenwerking centraal staan, maakt dat deze opdracht ons op het lijf geschreven is,” legt directeur Monique Deenik uit.

De komende weken gaan Refugee Team en TopTaal hard aan de slag om zich voor te bereiden op een goede start vanaf 1 januari. “Wij vinden het belangrijk om de verbinding te leggen met het sociale domein in de stad”, licht Berghman toe. “Integratie komt van twee kanten en iedereen in Venlo kan een steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat nieuwkomers meedoen en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.”