Onze deelnemers Elias en Wassim mochten de eerste sleutels ontvangen, een mooi symbolisch gebaar. De twee vrienden hebben tot nu toe in een azc gewoond. Het hebben van een eigen plekje biedt enorm veel vrijheid en rust.
‘Ze komen hierdoor makkelijker in contact met Nederlanders, waardoor ook hier verbindingen kunnen ontstaan', legt coach Roman van Hamond uit. Roman gaat wekelijks aanwezig zijn op het Bloemkwartier. ‘Ik ga er zo veel mogelijk zonder plan heen, om met een open blik de verbinding te leggen tussen bewoners en statushouders. Onderling kunnen culturele verschillen uitdagend zijn, hier wil ik graag in ondersteunen’
"‘We zijn enorm blij dat de Gemeente Tilburg investeert in deze innovatieve woonvormen, zodat mensen sneller mee kunnen doen'."
Refugee Team kan door dit project voor het eerst in de wijk aan de slag, wat anders is dan de gebruikelijke manier, waarbij de begeleiding losstaat van de woonlocatie. Dit doen wij samen met ContourdeTwern, die verantwoordelijk zijn voor het opbouwen en versterken van de gemeenschap binnen het complex. Het complex ligt net buiten het centrum van Tilburg, dichtbij zorginstellingen, en heeft een gezamenlijke ruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.
Een inclusieve woonomgeving
Het doel van het project Bloemkwartier is het creëren van een inclusieve en hechte woonomgeving, waar bewoners, ongeacht hun achtergrond, samenleven in wederzijds respect. Met deze aanpak slaan we een nieuwe weg in, waarbij we samen met alle betrokkenen kritisch blijven kijken naar de vormgeving van duurzame ondersteuning.
Dit gebeurt via een integrale en multidisciplinaire werkwijze. Centraal daarin staat een locatieteam, bestaande uit vertegenwoordigers van ContourdeTwern, Refugee Team, Vluchtelingenwerk Nederland, WonenBreburg en Toegang Tilburg.