Het Clubhuis is open!

'Het Clubhuis' bij station Tilburg is open! Hier leren onze deelnemers, voor wie participeren een uitdaging is, op een laagdrempelige manier hun talenten ontdekken, nieuwe mensen kennen en Nederlands spreken. Met als doel: doorgroeien naar een maatschappelijke participatieplek in de regio.

Ons pand op Spoorlaan 29 hebben wij begin dit jaar omgebouwd tot Het Clubhuis, waar enkele weken geleden een nieuw participatietraject van start is gegaan.

In Het Clubhuis bereiden wij deelnemers uit de zelfredzaamheidsroute voor op een eenvoudige manier deel te nemen in de samenleving. "Zonder dit traject zouden zij nauwelijks deelnemen aan de samenleving of zelfs thuiszitten", legt coach Lisa uit. "Deze mensen hebben wat meer begeleiding nodig om te participeren."

Talent ontdekken

Bijna iedere dag van de week verzorgen we in Het Clubhuis workshops, praktijklessen en organiseren we sociale activiteiten. Daarnaast krijgen de deelnemers ook 1 op 1 coaching. Zo worden de inburgeraars zelfredzamer en ontdekken zij waar hun talenten liggen.

"Al na de eerste weken zagen we deelnemers veranderen", zegt Lisa enthousiast. Zo vertelt ze over een ingetogen vrouw uit Eritrea die in Het Clubhuis haar talent ontdekte. "Het eerste wat ze vraagt als ze binnenkomt is: 'Kan ik achter de naaimachine?' Als ze plaatsneemt blijft ze er gerust 3 uur lang achter zitten. Ze is er niet achter vandaan te krijgen. Het werd ons al snel duidelijk dat zij dit heel graag wil."

En dus werd contact gelegd met VanHulley waar ze een eenjarige opleiding mag gaan volgen en werkervaring gaat opdoen in een naaiatelier. "Een hele mooie stap", aldus een trotse coach.

Kleine stapjes

Niet bij alle deelnemers gaat het participeren zo snel. "Een van de deelneemsters heeft veel fysieke klachten wat voor een uitdaging zorgt. We vroegen haar om de planten water te geven en die taak neemt zij nu heel serieus. Het is een klein begin, maar we zien bij haar al echt vooruitgang. Participeren gaat bij sommige deelnemers gewoon in hele kleine stapjes."

Al een paar weken na de start hebben wij meerdere deelnemers kunnen plaatsen op verschillende plekken zoals een tuincentrum, bij Broodje Aap & Linke Soep en VanHulley. "Op dit moment zijn wij in gesprek met een zorginstelling dus de plekken waar onze deelnemers terechtkomen is enorm divers", vult Lisa aan.

Participatieplekken en vrijwilligers gezocht!

Staat jouw organisatie of bedrijf ook open als participatieplek voor onze deelnemers? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Laat het ons weten en stuur een bericht.

Daarnaast zijn wij ook op zoek naar vrijwilligers! Wil jij graag helpen bij creatieve en educatieve activiteiten in Het Clubhuis? Kom dan langs in Het Clubhuis of klik op de button hieronder.

Kom binnen

Je kunt ook gewoon een keer bij ons op bezoek komen. Ben je in de buurt van het station en heb je tijd voor een praatje? Kom binnen en drink een kopje koffie met één van onze deelnemers. Zo leren zij nieuwe mensen kennen en beter Nederlands spreken.