x

Opvang Oekraïense vluchtelingen

In de gemeente Venlo & Dongen

Het is inmiddels ruim een half jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. In Venlo raakten we begin april al betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen en sinds ruim twee maanden zijn we op dit vlak ook in de gemeente Dongen actief. Hieronder vertellen we over onze rol in beide gemeenten en met welke partners en collega’s we werken.

Venlo

In Venlo hebben we begin april al samen met de gemeente Venlo, Incluzio Sociale Basis, Welcome app en het Leger des Heils een programma opgezet voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het doel van het programma is om de behoeften en hulpvragen van de vluchtelingen in kaart te brengen en hen op weg te helpen in de stad. Ook zijn we verantwoordelijk voor de coördinatie van twee opvanglocaties in de gemeente en verzorgen we maatschappelijke ondersteuning.

Voor alle vluchtelingen in groepen van ongeveer 15 deelnemers hebben we een workshop ‘Welkom in Venlo’ georganiseerd, met als doel om de behoeften van de vluchtelingen in kaart te brengen, hen op een praktische manier te informeren over Venlo en de regio, en hen te wijzen op het beschikbare aanbod in de gemeente als het gaat om ondersteuning, werk en sociale activiteiten.

De vluchtelingen kunnen na de workshop bij ons en Incluzio terecht voor maatschappelijke ondersteuning en andere praktische hulpvragen, de gemeente Venlo bereidt de vluchtelingen die graag aan het werk willen op een snelle en praktische manier voor op de arbeidsmarkt, en Welcome app verzamelt alle sociale activiteiten in de gemeente waaraan de vluchtelingen kunnen deelnemen.

Katerina Hrechko

Even voorstellen: Katerina Hrechko – Locatiecoördinator Venlo

In een van de opvanglocaties woont en werkt onze collega Katerina Hrechko als locatiecoördinator. Katerina: “Ik ben afgestudeerd als vertaler en heb daarna bij een reclamebureau en een filmproductiebedrijf gewerkt. Ik kom zelf uit Oekraïne en werk graag met mensen. Mijn belangrijkste taak als locatiecoördinator is om de bewoners te helpen bij het oplossen van hun problemen op de opvanglocatie, inclusief communicatie met de gemeente en andere instellingen. Ik hoop er alles aan te doen om hen te helpen. Mijn vrije tijd breng ik door met mijn gezin. Ik hou van fietsen, wandelen in het bos, reizen, lezen en films kijken.”

Dongen

In Dongen ondersteunen we de gemeente sinds ruim twee maanden met de maatschappelijke begeleiding van zo’n 75 Oekraïense vluchtelingen die verblijven op vier verschillende opvanglocaties. Op alle locaties houden we inloopspreekuren en ook is er een hulplijn via WhatsApp waar de bewoners 24/7 met hun hulpvragen terecht kunnen. De vragen die gesteld worden lopen zeer uiteen: van het zoeken naar een baan, tot het maken van een afspraak bij de tandarts en het aanmelden van de kinderen op school. Voor het beantwoorden van de vragen werken we nauw samen met de gemeente met als doel de bewoners zo snel mogelijk zelfredzaam te maken. Ook organiseren we binnenkort workshops over werk en gezondheid in de Eagle Shelter in Dongen, om de bewoners over die twee thema’s meer informatie te bieden.