Onze werkwijze

Het Refugee Team helpt vluchtelingen in Nederland beter en sneller integreren door hen via vrijwilligerswerk bij sportevenementen en festivals naar een baan te begeleiden.

In Nederland worden er jaarlijks zo’n 600 sportevenementen georganiseerd met allemaal het zelfde probleem: het vinden van voldoende gemotiveerde vrijwilligers. Tegelijkertijd is er nog veel winst te boeken als het gaat om integratie van vluchtelingen: lang niet iedereen doet actief mee, er is onder hen hoge werkloosheid is en weinig social contact met Nederlanders.

Het Refugee Team brengt deze uitdagingen samen. Met een team van vluchtelingen gaan we door het jaar heen bij verschillende evenementen als vrijwilliger aan het werk. We doen hierbij van alles, van kaartverkoop, catering, opbouwen van een parcours.

Inmiddels werkt het Refugee Team bij jaarlijks ca. 40 evenementen met ruim 150 deelnemers en werken we samen met meer dan 45 werkgevers.

Hierbij snijdt het mes aan twee kanten: we helpen het evenement uit de brand én onze teamleden leren nuttige vaardigheden, komen contact met nieuwe mensen en kunnen de Nederlandse taal oefenen.

Als tegenprestatie voor onze werkzaamheden, brengen evenement-organisatoren ons in contact met hun bedrijvennetwerk. Dit zijn bijvoorbeeld sponsoren, leveranciers of bedrijven in een businessrun. Met een goede referentie van het evenement op zak helpen we onze teamleden binnen dit netwerk met het vinden van een baan, stage of een opleidingsplek. Met succes: 70% van onze teamleden stroomt binnen een jaar uit naar een vervolgstap. Bovendien is 95% van hen na 10 maanden nog aan het werk.